EPCG: U gubitku 66,5 miliona

Bez autora
Jul 31 2012

Izvještaj o poslovanju Elektroprivrede za 2011. godinu usvojen je na jučerašnjoj Skupštini akcionara tog preduzeća. U izvještaju se navodi da je tokom prošlogodišnjeg perioda EPCG ostvarila gubitak od 66,5 miliona eura. Revizorska kuća PricewaterhouseCoopers dala je pozitivno mišljenje o poslovanju EPCG. Na Skupštini akcionara naglašeno je da se tokom 2011. godine poslovalo u veoma složenim uslovima i da je to bila treća godina menadžerskog upravljanja italijanske kompanije A2A, kao kvalifikovanog akcionara i strateškog partnera. U prošloj godini je punim angažovanjem upravljačkih i menadžmentskih struktura i svih zaposlenih ostvaren Konsolidovani biznis plan i osnovna načela Poslovne politike, realizovan Elektroenergetski bilans i obezbijeđeno uredno snabdijevanje svih potrošača električnom energijom. Gubitak od 66,5 miliona eura je rezultat, prije svega, izuzetno loše hidrološke situacije, kao i znatnog podbačaja proizvodnje u hidroelektranama i nepovoljnog ekonomskog ambijenta.

EPCG: U gubitku 66,5 milionaIzvještaj o poslovanju Elektroprivrede za 2011. godinu usvojen je na jučerašnjoj Skupštini akcionara tog preduzeća. U izvještaju se navodi da je tokom prošlogodišnjeg perioda EPCG ostvarila gubitak od 66,5 miliona eura.

Revizorska kuća PricewaterhouseCoopers dala je pozitivno mišljenje o poslovanju EPCG. Na Skupštini akcionara naglašeno je da se tokom 2011. godine poslovalo u veoma složenim uslovima i da je to bila treća godina menadžerskog upravljanja italijanske kompanije A2A, kao kvalifikovanog akcionara i strateškog partnera.

- U prošloj godini je punim angažovanjem upravljačkih i menadžmentskih struktura i svih zaposlenih ostvaren Konsolidovani biznis plan i osnovna načela Poslovne politike, realizovan Elektroenergetski bilans i obezbijeđeno uredno snabdijevanje svih potrošača električnom energijom – navodi se u saopštenju.

Gubitak od 66,5 miliona eura je, kako navode iz EPCG, rezultat, prije svega, izuzetno loše hidrološke situacije, kao i znatnog podbačaja proizvodnje u hidroelektranama i nepovoljnog ekonomskog ambijenta.

- Taj rezultat je i posljedica smanjenja i onako niskih cijena električne energije od 1. aprila u prosjeku za 9,74 odsto na osnovu odluka Regulatorne agencije za energetiku, zatim nepovoljnih efekata razmjene električne energije iz HE Piva sa Elektroprivredom Srbije, visokih troškova uvoza električne energije za pokrivanje deficita i znatno povećanih troškova nabavke uglja za optimalan rad TE Pljevlja, naveli su iz EPCG, objašnjavajući da je prošla godina bila jedna od hidrološki najnepovoljnijih u istoriji EPCG. To je, kako navode, imalo za posljedicu 29,6 odsto manju proizvodnju hidroelektrana u odnosu na plan, odnosno čak 56,2 odsto u odnosu na rekordnu 2010.

- Uporedo sa tim, u Crnoj Gori je ostvarena potrošnja 6,3 odsto manje od plana, ali i 4,9 odsto više od uporedne 2010, dodali su iz EPCG, naglašavajući da je sve navedeno uslovilo forsiranu proizvodnju znatno skuplje energije iz TE Pljevlja i povećani uvoz po tržišnim uslovima koji je dostigao čak 32,8 odsto ukupnih potreba crnogorskog konzuma.

Na Skupštini je naglašeno da je poboljšana starosna i struktura proizvodnih zanimanja, dok su tekuće i investiciono održavanje postrojenja i opreme realizovani u maksimalnom mogućem obimu i za te namjene izdvojeno je 12 miliona eura.

Na Skupštini je, shodno proceduri, po isteku mandata razriješen Odbor direktora, koji je potom reizabran, a za čijeg predsjednika je ponovo izabran Srđan Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik